De toekomst van Rotterdam: Zhara

De eerste editie van Zomercampus010 bestond uit 4.500 Rotterdamse kinderen die in beweging kwamen en samen iets moois gingen doen. Een van de activiteiten bestond uit dansen. En wat bleek? Rotterdam zit boordevol toptalent. Een van deze dansers is Zhara. Campus010 ging bij haar op bezoek.

Zhara is zeven jaar oud en heeft het zo druk als een zevenjarig meisje in Rotterdam het maar kan hebben. “Ik zit op dansen (vooral hiphop), theater en waarschijnlijk nog meer maar dat kan ik me nu niet herinneren…” Zhara denkt aan zeven dingen tegelijk, maar dan weet ze het weer: “O ja, ook nog turnen en klassiek ballet. Ik heb bijna elke dag wel wat, behalve op zondag en maandag”.

Hoewel ze al deze activiteiten heel leuk vindt, geeft ze eerst wel moest wennen. “Nu ik er goed in ben is het eigenlijk heel erg leuk. Ik heb al twee keer een prijs voor turnen gekregen” zegt ze trots. “Het is ook leuk dat je op deze manier heel veel vrienden krijgt. Iedereen op turnen en dansen is mijn vriend”, vertelt Zhara vrolijk. “Ik heb ook wel eens kinderen uit mijn klas mee mogen nemen naar ballet. Die waren daar nog nooit geweest. Ze vonden het superleuk. Ze wilden nog een keer komen en één vriendin is zelf op ballet gegaan”.

Foto: Hannelore Smilde Fotografie

Het maakt voor Zhara niet uit dat ze zelf uit Curaçao komt terwijl de anderen Turks, Marokkaans of Nederlands zijn. “We dansen en turnen gewoon samen met elkaar”. Zo doorbreken deze kinderen al dansend en spelend de culturele grenzen waar volwassenen maar moeilijk overheen komen.

Een hoogtepunt voor Zhara, voor wie humor duidelijk niet vreemd is, was die ene keer dat ze moest optreden met dans en dat ze voortdurend bang was om een verkeerde beweging te maken die haar niet goed zou bevallen: “We gingen dansen en ik viel bijna in de split”, lacht Zhara hartelijk.

Foto: Hannelore Smilde Fotografie