Een geslaagde Lentecampus vol nieuwe ervaringen!

In de eerste week van de meivakantie heeft Campus010 in samenwerking met vijf Rotterdamse basisscholen een feestelijke Lentecampus georganiseerd. Voor 600 leerlingen van deze scholen hebben wij een tof en inspirerend programma samengesteld, gericht op talentontwikkeling. Het was een geslaagde week waarin veel nieuwe ervaringen zijn opgedaan. De redactie van Campus010 ging in gesprek met de deelnemers, mentor Daphne en de directie van de Stephanusschool.

Een groot deel van de leerlingen van de Vlinder, de Bavokring, de Toermalijn, de Stephanusschool en de Globe & de Sonnevanck heeft afgelopen zomervakantie ontzettend genoten van het Zomercampus010-programma. Daarom hebben deze scholen ervoor gekozen om dit nog eens over te doen in de meivakantie, speciaal voor hun eigen leerlingen. Zo ook de Stephanusschool: ‘Wij gunnen de kids écht vakantie, maar op dit moment is er helaas nog weinig te doen vanwege de coronamaatregelen. Door middel van een Lentecampus hebben de kinderen toch deel kunnen nemen aan toffe activiteiten waarbij zij nieuwe talenten kunnen ontdekken. Wij zijn dan ook trots dat 75% van onze leerlingen zich vol enthousiasme heeft aangemeld voor de Lentecampus!’, aldus Bianca Smits-Wammes, Intern begeleider Stephanusschool.

Leuke dingen doen met vrienden
De elfjarige Mohammed uit groep 7 van de Stephanusschool heeft samen met zijn vrienden meegedaan met de Lentecampus omdat hij thuis niet veel te doen heeft: ‘We hebben ons allemaal ingeschreven omdat we samen leuke dingen willen doen in de vakantie. Gelukkig zitten we allemaal bij elkaar in de groep. Door onze gele hoodies noemen wij onszelf ‘gang-bananen’. We gaan hem nog vaak dragen naar school!’

Danae (9) en Amine (9) uit groep 6 van de Toermalijn zijn tijdens ons bezoek druk bezig met het spotten van dieren en planten op het terrein van Sportplaza. Bij de workshop ‘Milieu’ hebben zij zelf een bingokaart gemaakt met elementen uit de natuur, om hier vervolgens naar te zoeken. Danae vertelt: ‘We mogen dingen zoeken in de natuur en we hebben er al superveel gevonden!’ Ook de les survivallen heeft indruk gemaakt op het tweetal. Amine vertelt enthousiast: ‘Tijdens het survivallen hebben we over de oorlog gepraat, over overleven in de natuur en we hebben geleerd om vuur te maken!’ Lang hebben we niet om Danae en Amine te spreken want ze moeten snel weer verder met het vullen van hun bingokaart. ‘We gaan opzoek naar bingo!’ roept Danae, wanneer ze samen fanatiek wegsprinten.

De twaalfjarige Soufiane uit groep 8 van de Bavokring is inmiddels een bekend gezicht voor ons. Hij doet nu al voor de derde keer mee aan een Campus. Na de Zomercampus en de Herfstcampus doet hij nu weer vol plezier mee aan Lentecampus010. Hij weet ons precies uit te leggen waarom: ‘De Campussen zijn totaal geen tijdverspilling. Het is elke keer weer leerzaam en tegelijkertijd heel leuk. Ook wil ik graag tijd besteden met mijn vrienden en dat kan hier heel goed’. Het leukste van afgelopen week vond Soufiane het rappen. Taekwondo vond hij ook erg leuk maar wel een beetje zwaar, hij vertelt: ‘Ik ben nu ook aan het vasten dus alles kost nu extra energie.’ Toch was dit niet te merken tijdens de les, samen met zijn teamgenoot gaf hij raken schoppen!  

Soufiane (rechts) tijdens Taekwondo
Danae en Amine maken vuur tijdens de workshop survivallen

Nieuwe ervaringen opdoen
De Stephanusschool gelooft er sterk in dat kinderen leren door nieuwe ervaringen op te doen. Paul van Strien, Adjunct-Directeur Stephanusschool vertelt: ‘Ervaringen verrijken de woordenschat, begrijpend lezen zal hierdoor dus ook automatisch verbeteren. Door onze leerlingen een programma vol met activiteiten aan te bieden zullen zij, in plaats van thuis achter de PlayStation, nieuwe ervaringen opdoen waarmee zij normaalgesproken niet in aanraking komen.’ Tijdens de Lentecampus verzorgen aanbieders uit de wijk diverse workshops op het gebied van sport, cultuur en natuur- & milieueducatie. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen van een robot, freerunning of het bespelen van dwarsfluit. ‘Ik vind het zo tof dat onze kinderen zich op deze manier kunnen ontwikkelen, met hun eigen ervaring.’

Mentor Daphne (22) van de leerlingen van de Globe en de Sonnevanck kijkt positief terug op de Lentecampus bij House of Urban Arts: ‘Het was megaleuk, er waren veel workshops en de duur van 1,5 uur was precies goed. Vooral de workshops rollerdisco, spoken word en robot bouwen (BEP) waren een groot succes bij de kids’. Rollerdisco zal haar nog goed bijblijven: ‘Tijdens het dansje dat ons werd aangeleerd was iedereen gefocust om het te leren. Het eindresultaat was echt fantastisch!’

Daphne volgt de opleiding tot onderwijsassistent aan het Albeda en is toevallig zelf ook werkzaam op de Globe als leerkrachtondersteuner en op de Sonnevanck als leerkracht van groep 6. ‘Op mijn werk hoorde ik positieve verhalen over Campus010 en doordat ze vaak bij ons langs kwamen om het te introduceren raakte ik zelf ook enthousiast. Daarom ben ik zelf ook mee gaan doen met de Lentecampus als mentor!’ Wat zij de leerlingen vooral wil meegeven voor de toekomst is: ‘Blijf jezelf uitdagen en probeer altijd veel nieuwe dingen te leren.’

Een geslaagde week!
Wij hopen dat alle deelnemers met trots terugkijken op een toffe week waarin zij veel nieuwe dingen hebben geleerd. Ons team heeft in ieder geval genoten van een fantastische week vol energie en blije gezichten.

Team-Campus010 bedankt de scholen voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. Wij hebben ervan genoten om jullie leerlingen een onvergetelijke meivakantie te bieden. Daarnaast gaat onze dank uit naar alle mentoren, locatieleiders, aanbieders en partners.