Preview Lentecampus010: Archiklas

Previewtijd! In de tweede week van de meivakantie vindt Lentecampus010 weer plaats. Tijdens deze week is er een divers aanbod aan workshops voor de leerlingen van zes verschillende Rotterdamse basisscholen. Een van deze workshops wordt gegeven door Archiklas. Van deze workshop hebben wij dus een preview voor jullie!

Archiklas is een stichting die architectuurlessen en architectuurworkshops geeft voor basisschoolleerlingen. Tijdens de Lentecampus gaan de deelnemers aan de slag met het ontwerpen- en maken van een huis voor een muzikant. Hierbij wordt er nagedacht over wie deze muzikant is en hoe hij of zij wil wonen. Wanneer hier een mooi idee uitgekomen is, is het tijd om het gebouw in het klein te gaan maken, een maquette dus.

Campus010 en Archiklas zijn de samenwerking aangegaan, omdat beide partijen impact willen maken in de wijken en in onze maatschappij. Archiklas: “Ons programma, onze lessen en onze visie sluiten daarmee aan bij Campus010. Samen hopen we zo veel mogelijk kinderen te bereiken om ze te leren hoe ze met hun creativiteit hele mooie ideeën kunnen verzinnen.”

Tijdens de workshop over architectuur leren de kinderen zich in te leven in de gebruiker van een huis. Daarnaast leren ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en creatieve ideeën bedenken en uitwerken. Hiermee leren de leerlingen vaardigheden voor de toekomst! Archiklas vindt dat elk kind de mogelijkheid moet krijgen om vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze impact kunnen maken op hun omgeving. Creativiteit is een belangrijke vaardigheid om dit te kunnen doen.

Een aantal ervaringen van leerlingen die al eens hebben meegedaan aan een workshop van Archiklas zijn:

“Ik weet dat Obama graag boeken schrijft en van golfen houdt. Ik maak in het huis een studiekamer waar hij kan schrijven. Op het dak van het gebouw maak ik een golfbaan voor hem. Het huis heeft genoeg slaapkamers nodig voor hemzelf met zijn vrouw en hun kinderen,” vertelt Anna.

Joey over zijn huis voor Enzo Knol: “Hij heeft veel spullen en veel vrienden. Ik maak daarom een groot huis voor hem. Ik weet dat Enzo Knol zijn auto graag droog wil parkeren. Ik heb daarom in mijn schets onder het huis een tunnel gemaakt. In de tunnel kan hij zijn auto parkeren.”

Een toffe, leerzame workshop dus! We kijken met plezier uit naar de reacties van de leerlingen op de workshop die Archiklas komt geven tijdens Lentecampus010.