Preview Zomercampus010: Pleisterrace met het Rode Kruis

Aanstaande maandag gaat deel twee van Zomercampus010 van start! De leerlingen van de basisscholen Finlandia en de Jan Antonie Bijloo zullen een week lang een divers aanbod aan workshops en clinics volgen. We kunnen deze week natuurlijk niet van start laten gaan zonder jullie weer een preview van het programma te geven. Dit keer vertellen we jullie alvast wat meer over de workshop die het Rode Kruis gaat verzorgen!

Het Rode Kruis is een organisatie die hulp biedt op verschillende vlakken in Nederland en in het buitenland. Een paar voorbeelden van deze hulp zijn voedselhulp, hulp voor slachtoffers van mensenhandel en hulp voor slachtoffers in oorlogsgebieden. Een groot aantal vrijwilligers zet zich hier dagelijks voor in. Tijdens de Zomercampus komen zij een interessante workshop verzorgen, namelijk: een pleisterrace!

De vrijwilligers van het Rode Kruis gaan samen met de leerlingen een pleisterrace doen. Dit gaan ze spelen op een groot speelzeil waarop de leerlingen zelf de pionnen zijn. Tijdens het spelen krijgen de kinderen verschillende vragen en opdrachten die te maken hebben met EHBO. Ze moeten niet bij het ziekenhuis terecht komen, want dan moeten ze helaas een beurt overslaan. De teams kunnen pleisters verdienen met de opdrachten en vragen. Bij dit spel is het plakken van pleisters iets positiefs, want het team met de meeste pleisters wint de race!

Door middel van de Pleisterrace leren de kinderen spelenderwijs meer over EHBO. Een voorbeeld van een vraag is: ‘Je zusje verslikt zich in een dropje. Ze zegt dat ze geen lucht meer krijgt en hoest hard. Moet je 112 bellen?’ Het antwoord op deze vraag krijgen de leerlingen te horen tijdens het spel van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis deelt graag hun EHBO-kennis, omdat ze het belangrijk vinden dat kinderen weten wat ze kunnen doen bij ongevallen. De enthousiaste vrijwilligers vertellen de leerlingen hier graag alles over! Door het spelen van de pleisterrace vergroten de kinderen niet alleen hun EHBO-kennis, maar ook hun hulpbereidheid en zelfredzaamheid.

Het is dus een workshop met een mooi doel en we kijken uit naar de reacties van de leerlingen komende week. We zijn blij dat het Rode Kruis wil bijdragen aan de Zomercampus!