Preview Wintercampus010: Levend Bordspel om pijn, schaamte en verborgen onderwerpen bespreekbaar te maken

Tijdens Wintercampus010 komt Stichting Who am I?! een bijzondere workshop verzorgen op de Christophoor en de Jan Antonie Bijloo. Tijdens deze workshop wordt er een levend bordspel gespeeld met de leerlingen, waarin pijn, schaamte en verborgen onderwerpen spelenderwijs bespreekbaar gemaakt worden. Om alvast een beeld te krijgen van deze workshop hebben wij een interview gehouden met Saadienne, één van de twee oprichtsters van Who am I?!

Wie is Who am I?!
Het doel van Who am I?! is om pijn-schaamte, verborgen onderwerpen bespreekbaar te maken, zodat mensen weten wat te doen voor, tijdens en na het bespreekbaar maken van een onderwerp. Dit doen we met kinderen, jongeren en volwassenen. Bij kinderen doen we dit spelenderwijs. Veel mensen hebben nog niet helemaal ontdekt wie ze zijn, dus vandaar de naam Who am I?!. Allereerst gaan we op zoek naar wie je bent en wat je kan. Een van onze doelen is om mensen zichzelf beter te laten leren kennen en laten groeien in wat zij doen.

Wat houdt het levend bordspel in?
Tijdens de Wintercampus gaan wij met de leerlingen een levend bordspel doen. Het doel van dit bordspel is dat we bij kinderen al spelenderwijs verschillende onderwerpen bespreekbaar en levendig maken. Tijdens het spel komen de kinderen voor uitdagingen te staan waarbij samengewerkt moet worden, bijvoorbeeld tijdens bewegingsopdrachten en dilemmavragen. Alle verschillende opdrachten hebben betrekking op onderwerpen die bij de leerlingen spelen en waar pijn, schaamte en verborgen onderwerpen centraal staan.

Waarom gaat Who am I?! de samenwerking aan met Campus010?
Campus010 organiseert haar programma’s voor de kinderen gericht op hun eigen wijk, daar staan wij ook voor. Niet iedereen kan bijvoorbeeld op vakantie of op een uitje, dan zijn de Campussen een mooie uitkomst. Wat ik mooi vind is dat de workshops leuk, maar zeker ook leerzaam zijn. Daarnaast komen er bij Campus010 allemaal leerlingen samen met hun eigen verhalen, waar we met elkaar veel van kunnen leren. Kinderen zijn de toekomst, dus daar moeten wij als maatschappij in investeren. Hier willen wij graag een bijdrage aan leveren.

Wat hopen jullie de leerlingen mee te geven of te leren?
Door de maatschappij waarin wij leven is het voor kinderen soms lastig om te vertellen wat er aan de hand is. Het is belangrijk dat kinderen dit kunnen doen bij iemand waar zij zich prettig bij voelen. Toch merken wij dat er vaak een stukje schaamte bij komt kijken. Wij proberen ervoor te zorgen dat de kinderen deze stap wel maken en over deze schaamte heen durven te stappen.

Ik denk dat de leerlingen openheid, erkenning en onderling begrip naar elkaar toe mee zullen nemen na afloop van de workshop. Soms weten ze van elkaar niet wat er thuis speelt of dat er iemand gepest wordt. We krijgen vaak enthousiaste reacties van de kinderen die mee hebben gedaan en we hopen dat dit bij de Wintercampus010 ook het geval is.