Stadskrant Rotterdam kijkt mee tijdens voetballers bij Excelsior

Het Excelsior Stadion is één van de locaties van Zomercampus010. Stadskrant Rotterdam nam hier een kijkje en ging in gesprek met directeur Mandy Leenpoel en de kinderen. Lees hieronder het artikel dat vandaag in de Stadskrant verscheen!

Op een stralende woensdagochtend rent een groep kinderen het veld van Excelsior Rotterdam op. Het is voor hen de derde dag van de Zomercampus010 en vandaag krijgen ze voetbaltraining van sportdocenten van Excelsior. Het gaat er enthousiast aan toe. Er wordt doelpunt na doelpunt gescoord en er klinkt veel gejuich.

In het doelnet zitten Imran (8), Mohamed (10) en Abdoulah (7) even uit te puffen. Zij vinden het voetballen ‘onwijs leuk’. Trots vertelt Mohamed dat hij naar alle wedstrijden van Excelsior gaat. Imran verklapt dat hij eigenlijk voor Ajax is, maar ‘dit is ook wel superleuk hoor!’ De voetballes is onderdeel van de Zomercampus010, waaraan ruim 6.000 kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs de komende weken meedoen.

Foto: Stadskrant - Rhalda Jansen
Foto: Stadskrant – Rhalda Jansen

Trotse directrice
Trots kijkt Mandy Leenpoel naar de kinderen op het veld. ‘Dit is toch schitterend?’ Ze lacht breeduit. ‘Het is fantastisch om zoveel blije gezichten te zien. Gisteren was er een meisje dat vertelde dat dit het mooiste is wat ze ooit gedaan heeft.’ Zomercampus010 werd bedacht aan de keukentafel samen met Samuel Schampers van het lokale Jeugdfonds Sport & Cultuur. ‘We wilden iets aan de leerachterstanden doen die zijn opgelopen door corona, maar dan op een leuke manier, zodat het niet voelt als school. Daarom zitten we ook niet in schoolgebouwen, maar wel op 26 andere locaties door de hele stad. De kinderen maken een speciale krant, waarbij ze diverse technieken leren, zoals bijvoorbeeld interviewen. Ze gaan zich echt in hun wijk verdiepen. Daarnaast krijgen de kinderen verschillende sport- en cultuurlessen. Dit gebeurt door organisaties in de wijk en verschilt daarom per groep. Als de zomercampus afgelopen is, kunnen ze zo makkelijk doorstromen naar de reguliere lessen.’

Zelfvertrouwen
Nichtjes Sheraidy (7) en Keyshaira (7) vinden het voetballen minder leuk. ‘Veel te warm’, verzuchten ze. ‘Het leren over de krant vond ik veel leuker.’ Sportdocent Iris spreekt de meisjes toe. ‘Kom op, jullie kunnen dit ook! We gaan gewoon lekker meedoen.’ De sportlessen zijn volgens haar een goed middel om het zelfvertrouwen van de kinderen op te krikken. ‘Dat is waar wij bij Excelsior goed in zijn. Kinderen bij het spel betrekken, hen enthousiast maken en zelfvertrouwen geven. In de zomercampus kunnen wij goed meegeven dat de kinderen alles kunnen wat ze maar willen.’