Wijkkrant gemaakt door kinderen van Zomercampus010 te zien op NUjunior!

Tijdens Zomercampus010 gaan de kinderen uit het basisonderwijs aan de slag met het maken van een wijkkrant. Extra leuk: de mooiste stukken worden geplaatst op NUjunior! Nujunior interviewde zelf twee deelnemers en directeur Mandy Leenpoel. Lees hieronder het artikel en bekijk de eerste gemaakte stukken door de kinderen hier!

Foto’s : NuJunior

Niet alleen gamen of aan het zwembad liggen, maar ook nog leren: veel kinderen doen deze zomer mee aan een zomerschool. Vaak willen ze op die manier een achterstand uit de coronatijd inhalen. Ook in Rotterdam gaan veel kinderen naar zo’n zomerschool. Daar is deze week Zomercampus010 begonnen, waar kinderen leren om zelf een krant maken. Extra leuk: de mooiste stukken worden geplaatst op NUjunior.

De kinderen die meedoen aan Zomercampus010 gaan niet de hele vakantie naar school. Elke twee weken start er een nieuwe groep. Jazz (9) en Raniyah (10) doen mee aan de eerste shift. “Eigenlijk zou ik naar Suriname op vakantie gaan deze zomer”, zegt Jazz. “Maar door het coronavirus kon dat niet doorgaan. Met de Zomercampus010 heb je toch nog iets leuks te doen.”

Ook andere lessen
“We willen de kinderen deze zomer een zo fijn mogelijke vakantie in hun eigen stad geven”, vertelt Mandy Leenpoel. Zij is directeur van Zomercampus010. “Toen de scholen dichtgingen, merkten we dat niet alle kinderen goed konden leren. Ze hadden bijvoorbeeld geen computer om hun huiswerk op te doen of ze hingen liever op straat. Als kinderen daardoor een achterstand hebben, kunnen ze die hier een beetje inhalen. Maar we geven ook allerlei andere lessen, zoals voetbaltrainingen, danslessen en knutsellessen.”

Doen wat je zelf wilt
Raniyah werkt nu vier dagen aan de krant van haar groep. Volgens haar lukt het goed om het leuke en het nuttige te combineren: “Het lijkt misschien een beetje alsof je naar school gaat in de vakantie, maar dit is veel leuker. Je hebt hier geen rekenen, je hoeft niet op je stoel te blijven zitten en je kunt je eigen project kiezen. Ik werk nu aan een stuk over waarom de Zomercampus010 is ontstaan.”

Vette plek
Dat doet ze niet in een gewoon schoolgebouw, maar in het voetbalstadion van de profclub Excelsior. “Het is hier echt supergroot, met heel veel ruimtes. Dat maakt de Zomercampus nog leuker.” Jazz is het met haar eens: “Ik houd normaal niet heel erg van voetbal”, zegt ze, “maar op zo’n groot veld is het veel leuker om te doen. Hier zijn echt voetballers geweest.”

Bekijk de stukken uit de wijkkrant hier!